
Plinten afkitten aan de onderkant: Hoe doe je dat?
Plinten zorgen niet alleen voor een nette afwerking tussen vloer en muur, ze beschermen je wand ook tegen stoten, vocht en vuil. Toch blijft er na het plaatsen van plinten vaak een kleine kier over. Deze ontstaat tussen de onderzijde van de plint en de vloer. Als je die opening niet afdicht, gaat vuil zich ophopen. Afkitten is dus geen overbodige luxe. Maar hoe pak je dat goed aan?
Waarom afkitten belangrijk is
Een plint sluit meestal niet strak aan op de vloer. Dat is bewust. Veel vloeren – zeker hout, laminaat en PVC – hebben ruimte nodig om te werken. De plint overlapt deze uitzetvoeg. Toch blijft er onderaan een kleine kier zichtbaar. Juist daar hopen zich kruimels, stof en vocht op. In vochtige ruimtes zoals de keuken of badkamer is dat extra problematisch. Vocht tast op termijn niet alleen je vloer aan, maar ook de muur en de plint zelf.
Door de onderzijde van de plint netjes af te kitten, sluit je die kier af. Zo voorkom je dat vuil zich ophoopt, beperk je vochtschade en oogt het geheel strak en verzorgd. Vooral als je veel dweilt of een robotstofzuiger gebruikt, is een afgewerkte kitrand geen overbodige luxe.
Welke kit kies je?
Voor het afkitten van de onderkant van plinten gebruik je het best een siliconenkit. Siliconen zijn waterafstotend en flexibel. Zeker in vochtige ruimtes is dat belangrijk. Kies altijd een variant die overschilderbaar is en bestand is tegen scheuren. Ga voor een merk dat bekendstaat om zijn duurzaamheid en hechting. Let op: niet elke siliconenkit is overschilderbaar. Lees het etiket daarom goed.
In droge ruimtes zoals een slaapkamer of hal kun je ook kiezen voor acrylaatkit. Die is makkelijker overschilderbaar en laat zich goed gladstrijken. Maar acrylaat is minder waterbestendig dan siliconen. Daarom blijft siliconenkit de beste keuze voor plekken waar wel eens geknoeid wordt, of waar regelmatig gedweild wordt.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Voordat je begint met kitten, moet alles schoon en droog zijn. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar is belangrijk voor een goede hechting. Stof, vet of loszittende deeltjes verstoren het proces. Gebruik een stofzuiger en een vochtige doek om de ruimte tussen vloer en plint schoon te maken. Laat daarna alles goed drogen. Heb je net nieuwe plinten geplaatst? Zorg dan dat de lijm goed uitgehard is voordat je begint met afkitten. Anders trek je de plint misschien los tijdens het aanbrengen van de kit. Tip: Lees ook meer over het plaatsen van plinten.
Zo breng je de kit netjes aan
Plaats de kitkoker in het kitpistool en snijd de spuitmond schuin af. De opening moet passen bij de kier die je wilt afdichten. Is de kier smal? Snijd de tuit dan smaller af. Richt het pistool in een hoek van ongeveer 45 graden op de voeg tussen vloer en plint. Begin in een hoek van de kamer en trek de kit in één vloeiende beweging langs de voeg. Beweeg rustig en gelijkmatig.
Gebruik direct daarna een natte vinger of een speciale kitspatel om de kit glad te strijken. Gebruik eventueel een beetje zeepsop om te voorkomen dat de kit aan je vinger blijft plakken. Werk in korte stukken, want siliconenkit droogt snel. Heb je te lang gewacht, dan laat de kit zich niet meer mooi afwerken.
Verf of kit eerst?
Een veelgestelde vraag: schilder je eerst of kit je eerst? Het antwoord is eenvoudig. Altijd eerst schilderen, daarna kitten. Verf op een verse kitlaag hecht vaak slecht. Bovendien tast sommige verf de elasticiteit van de kit aan. Overschilderbare kit is soms ook niet bestand tegen agressieve lakken. Door eerst te schilderen voorkom je dus problemen en werk je de kitrand daarna netjes af.
Hoe strak moet de voeg zijn?
Een strakke kitnaad oogt professioneel. Te dik is lomp, te dun en hij sluit niet goed af. De ideale breedte ligt rond de 3 tot 5 millimeter. Belangrijk is vooral dat je de volledige kier opvult en geen luchtbellen laat ontstaan. Heb je een onregelmatige vloer? Dan moet je op sommige plekken iets meer kit gebruiken om alles netjes op te vullen.
Werk je liever met een kitplaatje dan met je vinger? Dat kan, maar zorg dat je voldoende ervaring hebt met het gereedschap. Een verkeerde hoek of te veel druk zorgt snel voor een oneffen resultaat.
En hoe zit het met oude kit?
Soms zit er al een oude kitlaag onder de plint. Die moet je eerst verwijderen. Kit op kit aanbrengen lijkt handig, maar nieuwe kit hecht slecht op een verouderde laag. Gebruik een scherp mesje om de oude kit voorzichtig los te snijden. Maak de ondergrond daarna goed schoon en vetvrij. Pas dan kun je een nieuwe laag aanbrengen, die goed blijft zitten.
Wat als je geen plinten gebruikt?
Er zijn vloeren, zoals gietvloeren of plak PVC, waarbij plinten overbodig lijken. Toch is afkitten ook dan nuttig. Een strakke kitnaad tussen de vloer en de wand voorkomt dat vocht de muur intrekt. Bovendien oogt een afgekitte rand veel professioneler. Geen plinten betekent natuurlijk niet dat het niet netjes afgewerkt hoeft te worden.
Extra tips voor een duurzaam resultaat
Laat de kit na het aanbrengen goed uitharden. Voor siliconenkit is 24 uur aan te raden, voordat je gaat schoonmaken. Vermijd contact met water of schoonmaakmiddelen tijdens het uitharden. Zorg ook dat de ruimte goed geventileerd is. Dat versnelt het proces en voorkomt dat er vuil in de verse kit blijft hangen.
Gebruik altijd een kwalitatief kitpistool. Goedkope varianten zorgen voor een onregelmatige druk, waardoor je kitrand ongelijk wordt. Werk je vaak met kit? Dan loont het om een stevig kitpistool aan te schaffen. Doe er jezelf een voordeel mee. Meer weten? Dan helpen de experts van Vloerenmarkt je graag verder. Vergeet ook niet direct om bijpassende profielen mee te bestellen.
Meer recente blogs

Hoe snij je een PVC vloer?
Een PVC vloer op maat snijden lijkt eenvoudig, maar vereist precisie en het j...

Kun je plinten verven?
Plinten vormen de overgang tussen muur en vloer. Ze beschermen niet alleen de...

Plinten afkitten aan de onderkant: Hoe doe je dat?
Plinten zorgen niet alleen voor een nette afwerking tussen vloer en muur, ze ...

Hoe plaats je plinten?
Plinten lijken op het eerste gezicht een detail, maar ze maken een vloer pas ...