
Hoe plaats je plinten?
Plinten lijken op het eerste gezicht een detail, maar ze maken een vloer pas echt af. Ze zorgen voor een strakke overgang tussen wand en vloer, werken kabels weg en beschermen de muur tegen stootjes. Toch roept het plaatsen van plinten vaak vragen op. Welke volgorde volg je? Gebruik je lijm, schroeven of plakstrips? En hoe ga je om met lastige hoeken, of een muur die niet helemaal recht loopt? Op deze pagina lees je stap voor stap hoe je plinten plaatst. Zo voorkom je frustratie.
Een goed begin, is het halve werk
Voor je begint, inspecteer je de ruimte. Een goede voorbereiding voorkomt fouten later in het proces. Maak eerst de vloer en muren vet- en stofvrij. Restjes verf, behanglijm of vuil zorgen ervoor dat lijm niet goed hecht. Loop met een vochtige doek en eventueel een allesreiniger langs de onderzijde van de muur en laat dit goed drogen. Heb je net een nieuwe vloer gelegd? Wacht dan een paar dagen voordat je plinten plaatst. Zo krijgt het materiaal de kans om uit te zetten, of te krimpen.
Kies het juiste type plint
De keuze voor plinten hangt af van smaak, maar ook de ruimte waarin ze geplaatst worden. In woonkamers zijn hoge plinten populair – meestal tussen de 9 en 12 centimeter – omdat ze een luxe uitstraling geven. In badkamers zijn kunststof plinten of houten plinten met vochtbestendige coating een betere keuze. Kies ook een bevestigingsmethode die past bij het type plint: plakplinten monteer je snel met een zelfklevende strip, terwijl hoge plinten steviger vastzitten. Hiervoor gebruik je vaak montagekit of schroeven.
Watervaste kunststof Rechte Plint | Wit
Begin op de juiste plek
Start altijd in een onopvallende hoek van de ruimte, bij voorkeur achter een meubel of deur. Daar valt het minst op als je ooit moet bijstellen. Werk vanuit die hoek verder langs de muren. Zo voorkom je kieren of vervelende meetfouten bij het eindpunt.
Plinten op maat zagen
Het nauwkeurig op maat zagen van plinten bepaalt hoe strak het eindresultaat wordt. Gebruik een verstekbak of afkortzaag om nette 45 graden hoeken te zagen voor binnen- en buitenhoeken. Heb je geen verstekbak? Teken dan zorgvuldig de hoek af met een winkelhaak en zaag met een fijne handzaag. Let op: veel muren zijn niet haaks. In dat geval werk je met ‘valse verstekken’. Zaag beide plinten dan licht schuin af tot ze netjes aansluiten. Meer weten? Lees dan ook ons blog over plinten in verstek zagen.
Hoeken en deurposten
Hoeken vragen om extra aandacht. Binnenhoeken kun je op twee manieren afwerken: met een 45-graden verstek, of door de plint in te passen via de ‘coping’-techniek. Hierbij zaag je de vorm van de eerste plint in de tweede, zodat ze exact in elkaar passen. Dit voorkomt kieren, als de muur niet perfect recht is. Voor wie gemak belangrijker vindt dan perfectie, zijn er kant-en-klare hoekstukjes die je eenvoudig tegen de plinten aanklikt.
Bij deurposten zaag je de plint recht af en zorg je dat deze iets onder de post eindigt, of je laat de plint net doorlopen als dat visueel mooier oogt. Een haakse afwerking geeft vaak een strak eindresultaat, mits er goed is gemeten en gezaagd.
Lijmen, kitten of schroeven?
De meest gekozen manier om plinten vast te zetten is met een high tack montagekit. Deze lijm heeft een sterke aanvangshechting en voorkomt dat plinten loskomen. Breng dotten kit om de 10 tot 15 cm aan op de achterzijde van de plint. Druk deze kort tegen de muur en trek hem weer los. Laat de lijm 5 minuten luchten en druk hem daarna definitief aan. Zo weet je zeker dat de plint goed hecht.
Schroeven zijn vooral geschikt bij oneffen muren of bij zeer hoge plinten. Werk de schroefgaatjes netjes af met plamuur en verf. Plakplinten zijn snel geplaatst, maar let op: ze laten eerder los, zeker bij vocht of als je vaak stofzuigt. Gebruik plakplinten vooral in droge, minder gebruikte ruimtes.
Afwerken met kit
Een onmisbare stap in het proces is het afkitten van de bovenrand van de plint. Dit voorkomt dat er vuil en vocht achterkomt, wat vooral in keukens, badkamers en kelders belangrijk is. Gebruik hiervoor een schilderskit voor de bovenrand, en een elastische parketkit voor tussen de vloer en de plint. Die laatste beweegt mee met het krimpen en uitzetten van de vloer. Breng de kit in een dunne, gelijkmatige lijn aan en strijk af met een natte vinger of een kitstrijker. Werk schoon en netjes: kitvlekken op de muur zijn lastig te verwijderen.
Hoe voorkom je loslatende plinten?
Plinten die loskomen zijn vaak het gevolg van vochtproblemen, verkeerde lijm of een slecht voorbereide ondergrond. Controleer de muren bij twijfel op optrekkend of doorslaand vocht. In vochtige ruimtes is verlijmen met montagekit absoluut te verkiezen boven plakstrips. Laat de vloer eerst ‘werken’ als het een zwevende vloer betreft, zoals laminaat. Plaats plinten pas na enkele dagen.
Schilderen van de plinten
Wil je de plinten schilderen? Doe dit dan pas na het plaatsen. Gebruik eerst een grondverf, schuur licht op en breng daarna de aflaklaag aan. Werk met een kleine roller voor de zijkanten en een kwast voor de bovenrand. Voor het mooiste resultaat schilder je eerst de muur en pas daarna de plinten. Maak je plinten regelmatig schoon met een droge doek. Dit voorkomt stofophoping en houdt de naden langer mooi. In ruimtes met veel vocht of vuil, zoals gangen of keukens, zijn hogere plinten praktischer. Ze beschermen beter en zijn makkelijker schoon te houden. Bekijk ook volgende video van The Home Improvements Channel UK over het plaatsen van hoge plinten.
Geduld en precisie is vereist
Het plaatsen van plinten vraagt geduld en precisie, maar het resultaat is de moeite meer dan waard. Zorg voor de juiste voorbereiding, gebruik kwalitatief materiaal en neem de tijd voor details. Een goed geplaatste plint zie je bijna niet, maar je merkt het meteen als het niet goed gedaan is. Met de juiste aanpak werk je je vloer af als een vakman. Meer weten over dit onderwerp? Dan helpen de experts van Vloerenmarkt je graag verder. Vergeet naast plinten niet ook direct om de juiste profielen aan te schaffen.
Meer recente blogs

Hoe plaats je plinten?
Plinten lijken op het eerste gezicht een detail, maar ze maken een vloer pas ...

Plinten in verstek zagen: Hoe doe je dat?
Een strak afgewerkte plint laat een vloer écht tot zijn recht komen. Maar zod...

Kan je laminaat verven?
Laminaat is een populaire keuze voor vloeren en meubels, maar wat als de kleu...

PVC Vloeren kleuren: Wat zijn de mogelijkheden?
Een PVC vloer is niet alleen praktisch en duurzaam, maar geeft je ook keuze u...